Vad är cashback?

  1. Hem
  2. /
  3. Vad är cashback?

Vad är cashback?

Cashback betyder pengar tillbaka och är en typ av återbäring. Cashback innebär att du får riktiga pengar tillbaka när du genomför köp. Du kan få pengar tillbaka genom att handla med ett kreditkort med cashback eller genom en cashback-sida.

Till skillnad från bonusar, som oftast är poäng, så är cashback riktiga pengar. Det betyder att du inte behöver hålla på att omvandla dina poäng till varor utan kan helt enkelt köpa precis vad du själv vill. Du är inte bunden till att köpa något specifikt som finns i poängshoppen utan kan handla fritt – eller varför inte spara pengarna? Vi ska berätta mer!

Så fungerar cashback med kreditkort

Om du har ett kort som ger dig 1 % cashback och du handlar för exempelvis 10 000 kronor – så kommer du att få 100 kronor tillbaka på ditt köp. Du måste betala hela beloppet vid köptillfället och får sedan tillbaka pengarna i efterhand. Det är inte en rabatt där du får ett lägre pris vid inköpstillfället, men det kan ändå ses som en typ av rabatt i och med att det slutgiltiga priset blir lägre. Det är som ett kreditkort med bonus bara att det är lite enklare eftersom att du får tillbaka bonusen i rena pengar. Det finns även många kort med rabatter eller andra förmåner när du handlar.

Bästa korten med cashback eller bonus

Kort Årsavgift Ränta Lägsta ålder Växlingsavgift Uttagsavgift Cashback eller bonus
OKQ8 Visa Kreditkort 0 kr 14,95 % 18 år 2 % 3 %, minst 35 kr Upp till 2 %
Revolut Metal 1 300 kr Bankkort 18 år 0 % 8 000 kr gratis per månad 0,1 - 1 %
Circle K Mastercard 0 kr 15,00 % 18 år 2,00 % 3 % minst 35 kr 0,3% (1 000 liter + 1%)
Norwegian Kort 0 kr 19,99 % 23 år 1,75 % 0 kr 0,5 - 10 %
Shell Mastercard 0 kr 18,15 % 18 år 2 % 3 %, minst 35 kr 0,5 %
Ikano Kort 0 kr 14,55 % 18 år 1,5 % 2 %, minst 30 kr Rabatter upp till 20 %
Coop Mastercard 295 kr (gratis första året) 15,95 % 18 år 1,75 % 1,5 %, minst 35 kr Upp till 5,5 % bonus hos Coop
Komplett Bank Mastercard 0 kr 21,40 % 20 år 1,75 % 0 kr 0,5 - 4 %

Observera att vissa av dessa kort inte ger ut cashback i form av rena pengar, utan istället är det kreditkort som ger poäng. Dessa poäng kan sedan omvandlas till betalning av varor eller för att betala av fakturan. Ett exempel är Norwegians kreditkort där du får poäng att köpa resor för.

 

Därför ges cashback på kreditkort

Kreditkorten tjänar pengar på dig som kund och speciellt om du handlar på kredit och inte betalar direkt – det vill säga om ränta tillkommer. Kreditkortsutgivarna vill i ärlighetens namn att du ska handla på kredit och skjuta upp betalningen för då tjänar de allra mest pengar och att de vill tjäna så mycket pengar som möjligt är ingen att sticka under stolen med.

Vissa banker väljer att ge cashback på sina kreditkort för att locka dig som kund att välja just det kortet och för att du ska använda just det kortet när du handlar. Detta är en förmån som du får för att du ska använda just deras kort. Det är ett sätt att locka dig till att bli kund. 

Men låt dig inte luras av detta och tro att detta skulle vara något negativt – tvärtom! Så länge du endast utnyttjar kreditkortets fördelar, såsom cashback, så vinner du på ett sätt över kreditkortet. Du får pengar i cashback och kan utnyttja kortets andra fördelar men behöver inte betala några andra oväntade utgifter.

 

Därför ger cashbacksidor återbäring

Det finns inte bara kreditkort som ger dig pengar tillbaka, utan det finns även så kallade cashbacksidor som du kan handla ifrån. Då kan du använda vilket kort du vill för att genomföra dina köp och ändå få cashback.

Många frågar sig hur detta går till men det har ett enkelt svar. Det är nämligen så att cashbacksidorna är så kallade affiliatesidor. Det betyder att de får en viss procent av din köpesumma, eller en fast summa, från affären och denna summa delar de sedan med dig. Låt säga att cashbacksidan har en deal med en affär där de får 10 % i provision – om du gör ett köp för 1 000 kronor får cashbacksidan 100 kronor. Du får sedan en viss del av de 100 kronorna, exempelvis 50 kronor.

Så cashbacksidan får betalt från affären i fråga för att de marknadsför dem. De får betalt för att de har fixat dig som kund till dem. Denna summa som cashbacksidan får delas sedan med dig som är köpare. Så trots att det låter för bra för att vara sant så är det inte det.

Tips! Du kan kombinera en cashbacksida och ett kreditkort med cashback för att då dubbel återbäring. 

Därför ger resebolag och hotell cashback

Det är inte helt ovanligt att resebolag och hotell ger cashback till sina kunder. Detta är mycket uppskattat och något som får många kunder att boka just det hotellet eller med det resebolaget igen. Och det är just precis vad de vill att du ska göra! Att dem ger cashback eller bonus till dig är alltså ett sätt att få tillbaka dig som kund, eller få dig att berätta det för någon annan som också ska boka en resa eller bo på hotell. Det är med andra ord en typ av marknadsföring.

Populära cashbacksidor

  • Refunder.se
  • CashBacker.se
  • CashbackShopping.se
  • CashbackWorld.se
  • RewardNetwork.se

Den största sidan för cashback i Sverige är Refunder. Där kan du handla från flera hundra olika butiker på nätet som klädbutiker, apotek, heminredningsbutiker med mera. Men du kan även starta abonnemang, boka resor, boka hotell och mycket mer. Allt detta får de sedan cashback på! Vanligtvis är det en viss procent av beloppet men ibland är det en fast summa som exempelvis 250 kronor tillbaka när du startar ett abonnemang.

Tips! Många cashbacksidor ger dig pengar bara för att bli medlem och även för att rekrytera andra medlemmar. På så sätt kan du få gratis pengar utan att ens behöva handla själv. 

Så betalas cashback vanligen ut

Om du använder dig av en cashbacksida så kommer pengarna in på ditt konto som du har där. Sedan får du välja hur du vill ta ut pengarna. Du kan ta ut det till ditt bankkonto och vissa sidor erbjuder presentkort.

Nackdelar med cashback

Det finns inga nackdelar med att få cashback. Det är gratis pengar, hur kan det vara något dåligt?

Om man dock tänker steget längre så kommer man till insikten om att ingenting är gratis. Inga företag ger ut gratis pengar utan dessa pengar kommer någonstans ifrån. Dessa cashbacks är givetvis inräknade i företagets budget – precis som annan reklam är. Detta betyder kort och gott att de måste ta ett lite högre pris av dig som konsument för att kunna täcka upp för dessa kostnader. Men detta betyder inte att alla företag höjer sina priser om de börjar samarbeta med en cashbacksida, men någonstans tas dessa pengar ifrån. Dock är detta inte specifikt för sidor med cashback utan detta gäller som sagt var alla företag som sysslar med någon typ av reklam, vilket majoriteten gör.

Vanliga frågor

Kan jag få cashback utan kreditkort?

Ja om du handlar via någon cashbacksida på nätet så kan du få cashback på dina köp. Men det allra bästa är om du gör köpen med ett kreditkort som ger cashback på en cashbacksida – på så sätt får du dubbel cashback!

 

Vilken sida ger högst cashback?

Rent generellt så är det Refunder som har den högsta cashbacken, men det varierar från erbjudande till erbjudande.

 

Hur får jag cashback?

För att få cashback behöver du handla med ett kort som ger cashback eller använda dig av en sida som ger cashback. Det är viktigt att gå direkt via sidan, annars kommer du inte få cashback.