Coop kort

 1. Hem
 2. /
 3. Coop kort

Information om coops kreditkort

Coop Mastercard är ett kort från Coop som ges ut i samarbete med EnterCard. Det är ett kreditkort med bonus på alla köp som du gör. Exakt hur bonusen fungerar ska vi gå igenom i detalj här nedan. 

Coop kortet är en kombination av ett kredit- och betalkort med bonus. Kortet har en årsavgift på 295 kronor – men det första året är gratis! Detta gör att du inte har något att förlora på att testa detta kort. Skulle det visa sig att du inte tycker om det så kan du alltid säga upp det utan att någon avgift tillkommer. 

I denna recension kommer vi att ge dig all nödvändig information om Coop MasterCard men med fokus på bonusen och poängen. Vi kommer att besvara frågor som:

 • Hur mycket bonus får man med Coop Mastercard?
 • Hur ansöker man om kortet?
 • Är Coop kortet bra?
 • Vem passar detta kort för?
 • För och nackdelar med kortet

 

Grundläggande fakta om Coops kreditkort 

 • Typ av kort – MasterCard
 • Kreditgivare – EnterCard Group AB
 • Årsavgift – 295 kronor (gratis första året)
 • Årsränta  – 15,97 %
 • Upp till 55 dagars räntefri kredit
 • Aviavgift 29 kr, e-faktura 0 kr
 • Valutapåslag – 1,75 %
 • Reseförsäkring
 • Tas kreditupplysning? Ja
 • Bonus på alla köp
 • 0,5 – 5,5 poäng per krona

 

Vem passar Coops kort bäst för?

Om du brukar handla på någon av Coops i vanliga fall så är Coop Mastercard ett väldigt bra kort för dig! Detta eftersom att du får extra mycket poäng när du handlar på Coop plus att du kan ta ut dina poäng i rabattcheckar på Coop – gratis mat med andra ord!

 

Hur fungerar coops poängsystem?

Coop Mastercard ges ut av EnterCard och ger dig poäng på alla köp du gör, även de köp som görs utanför Coops butiker. Du får 0,5 poäng per krona på alla köp du gör utanför Coops butiker och minst 1 poäng per krona hos Coop. 

När du handlar på Coops butiker har du chans att få ännu mer poäng för varje krona ifall du handlar mycket. De har nämligen en poängtrappa som räknas ut månadsvis där du får 0,5 poäng för den första tusenlappen du handlar för, 1 poäng för den andra tusenlappen och så vidare upp till 5 000 kronor och 5 poäng per krona. Detta är Coops vanliga poäng och är inte specifikt för Coop Mastercard utan gäller även för Coops vanliga medlemskap. Det som däremot är unikt för Coop Mastercard är att du får 0,5 poäng extra per krona när du handlar hos Coop. Din trappa startar alltså på 1 poäng och sträcker sig till 5,5 poäng per krona för alla köp som görs hos Coop.

Så mycket poäng för du på köp hos Coop

 • 0 – 1 000 kronor ger 1 poäng per krona
 • 1 001 – 2 000 kronor ger 1,5 poäng per krona
 • 2 001 – 3 000 kronor ger 2,5 poäng per krona
 • 3 001 – 4 000 kronor ger 3,5 poäng per krona
 • 4 001 – 5 000 kronor ger 4,5 poäng per krona
 • 5 001 kronor och uppåt ger 5,5 poäng per krona

Detta kan du köpa för dina Coop poäng

Du kan använda dina Coop poäng genom att byta ut dem checkar hos Coop eller någon av deras partners. Hos Coop kan du välja att antingen få en viss procents rabatt på ditt köp eller så byter du in poängen mot en viss summa där 10 000 poäng motsvarar en check på 10 kronor. Ska du göra ett väldigt stort köp så lönar det sig att välja den procentuella rabatten ren matematiskt.

Vill du hellre byta in poängen mot något annat än mat från Coop så kan du välja mellan någon av deras 40 samarbetspartners. Dessa är bland annat Filmstaden, Hurtigruten, Hallon, Junibacken, Liseberg, SJ, Skansen, Skistar, Tui, SAS Eurobonus med flera. Poängen är värda lite olika med för det mesta lika mycket som de är värda när du löser in dem på Coop. Du tjänar alltså inget extra på att välja en värdecheck hos Coop utan kan lika gärna unna dig något från någon av alla deras partners! Varför inte en mysig dag på Skansen eller en resa med Tui?

Detta får du inte poäng på

Varken uttag eller fakturabetalningar ger dig några poäng. Heller inte kostnader på kortet som årsavgift eller valutapåslag eller liknande.

Jämförelse av matkort

Kort Årsavgift Årsänta Lägsta ålder Växlingsavgift Uttagsavgift Cashback eller bonus
Coop Mastercard 295 kr (gratis första året) 15,95 % 18 år 1,75 % 1,5 %, minst 35 kr Upp till 5,5 % bonus hos Coop
ICA kreditkort 324 kr 14,95 % 18 år 1,25 % 0 kr plus ränta Upp till 2,75 %

I listan ovanför hittar du en snabb jämförelse av de två vanligaste matkorten. Vill du jämföra bonusar och se hur flera olika bonuskort fungerar kan du läsa här – kreditkort som ger poäng.

Hur ansöker man om Coop kortet?

Det är enkelt att ansöka om Coop kortet, och faktum är att det är ganska enkelt att få det också. Det står att man inte får ha någon betalningsanmärkning, men vi vet att det har gjorts undantag på denna fronten. Detta gäller exempelvis om det har gått mer än en viss tid sedan betalningsanmärkningen och om man kompenserar upp det med en bra årsinkomst.

Så gör du för att ansöka om Coop poängkort

För att ens kunna ansöka om Coops kreditkort måste du först vara medlem hos Coop. Om du inte är det blir du det på bara någon minut via Coops hemsida. Du kan även få hjälp i din närmaste Coop butik.

 1. Gå in på Coops hemsida och klicka på Ansök
 2. Fyll i dina uppgifter som namn, adress, anställningsform och inkomst.
 3. Godkänn villkoren
 4.  Signera med BankID

Svårare än så är det inte att ansöka om Coops kreditkort som ger poäng! Observera att du kommer att få den högste krediten som du beviljas inom det spannet som du ansöker. Ansöker du om en kredit i spannet 10 000 –  50 000 kronor så får du alltså inte välja om du vill ha exempelvis 25 000 kronor i kredit utan får automatiskt den högsta summan som är tillgänglig för dig.

För- och nackdelar med Coops kort

Den största nackdelen med kortet är att det har blivit sämre än vad det var förut. Det är fortfarande ett bra kort, men det är omöjligt att inte jämföra kortet med hur det vara förut och tyvärr har det blivit sämre. Anledningen till att kortet har förändrats är för att Coop har bytt från Med mera bank till EnterCard. En stor skillnad är att kortet nu har ett valutapåslag när du är utomlands vilket många kunder har reagerat på. Men Coops förmåner överväger nackdelarna, enligt oss.

Fördelar med Coop Mastercard

 • Bonus på alla köp
 • Rabatter på Coop
 • Checkar på mat
 • Gratis årsavgift första året
 • Lätt att ansöka om

Nackdelar med Coop Mastercard

 • Valutapåslag
 • Bara dubbla poäng hos Coop
 • Inte det bästa kortet för dig som handlar på en annan matvarubutik
 

Hur mycket måste man spendera för att kortet ska löna sig?

Hur mycket man måste spendera beror helt på vart du handlar. Handlar du utanför Coop, där du bara får 0,5 poäng per krona så tar det betydligt längre tid att komma upp i en bra bonussumma. Om du däremot handlar mycket på någon av Coops butiker så kan du snabbt komma upp i mycket bonus då du kan få så mycket som 5,5 poäng per krona. 

1 000 intjänade poäng motsvarar 10 kronor i bonus. För att få 1 000 poäng utanför Coop behöver du handla för 2 000 kronor. Handlar du däremot på Coop så behöver du inte handla för mer än 1 000 kronor i månaden för att komma upp i 1 000 poäng. Ju mer du handlar hos Coop desto högre bonus får du i och med deras poängtrappa.

Om du bara handlar utanför Coop till en poängnivå om 0,5 poäng per krona behöver du handla för 59 000 kronor per år, vilket motsvarar 4  917 kronor i månaden. Handlar du istället hos Coop så är siffran som du måste spendera betydligt lägre än så eftersom att du får 1 poäng extra per krona och tusenlapp som du spenderar i månaden.

Vanliga frågor

Är Coop kortet det bästa matkortet?

Ja om du handlar på Coop så är det det bästa kortet! Om du handlar någon annanstans så är de bättre med ett annat kort som ger bättre bonus eller cashback.

Vad är Coops poäng för värde?

Värdet på poängen från Coops poängkort är 0,5 – 5,5 % i bonus beroende på var du handlar och hur mycket du spenderar.

Har Coops kreditkort valutapåslag?

Ja nu för tiden har kortet att valutapåslag. Coop har bytt utgivare av sina kort, vilket har medfört en del förändringar. En av de förändringar som kunder har reagerat starkast på är det faktum att Coop Mastercard nu har ett valutapåslag på 1,75 %.

Kan jag få gratis mat på Coop med Coops kreditkort?

Ja det kan man säga. Du kan välja att byta in dina poäng mot checkar som du sedan kan använda på Coop för att handla mat.

Hur ser jag hur mycket poäng jag har?

Du kan snabbt och enkelt logga in på Mitt Coop Mastercard för att se aktuella poäng, skuldsaldo, transaktioner med mera.