Gratis bonuskort

 1. Hem
 2. /
 3. Gratis bonuskort

Vad är ett gratis bonuskort?

Ett gratis bonuskort är ett bonuskort som inte har någon årsavgift. Det är gratis för dig om du optimerar kortet på bästa sätt – plus att du samlar bonus!

Med ett gratis bonuskort samlar du bonus som du sedan kan byta in mot exempelvis varor, presentkort, flygresor, tjänster eller liknande. Det finns även kreditkort med cashback, vilket ger dig riktiga pengar i återbäring istället för bonus. I detta inlägg om gratis bonuskort ska vi förklara mer hur du kan få det bästa bonuskortet helt gratis, samt hur du ska göra för att optimera användandet av ditt kort.

Ett gratis bonuskort har fortfarande ränta och eventuellt även andra avgifter som exempelvis fakturaavgift. Det vi klassar som ett gratis kort med bonus är att det inte har någon årsavgift. Med ett gratis bonuskort så gäller det att optimera kortet och använda det på rätt sätt för att inte åka på extra kostnader. 

Hur kan man spara pengar med sitt kreditkort?

Det finns två huvudregler för att spara pengar med sitt kreditkort, och dessa gäller även för alla kort och inte bara gratiskort.

 1. Slopa pappersfakturor. Nästan alla kreditkort tar en avgift för att skicka dig en pappersfaktura. Kostnaden kan variera men ligger vanligtvis mellan 19 kronor upp till 49 kronor per faktura. Inte jättemycket pengar men ändå totalt onödigt att betala. På samma sätt erbjuder nästan alla kreditkort ett gratis alternativ till faktura, vanligtvis via e-faktura. Byt till det fakturerings alternativet som är gratis!
 2. Betala av krediten utan ränta på pengarna genom att betala inom den räntefria perioden. På så sätt får du låna pengar gratis med kreditkortet! Ränta är oftast dyrt så det är bra att undvika denna avgiften. Se till att inte handla för mer än vad du har råd att betala tillbaka innan det läggs på ränta på pengarna. Skulle det vara någon månad där du måste lägga ut extra mycket pengar så ska du försöka betala tillbaka så mycket som möjligt så att räntan blir på en så liten summa som möjligt. Om du följer dessa tips kommer ditt gratis bonuskort att förbli gratis!*

*Observera att det kan tillkomma någon annan avgift som vi inte har nämnt, men den går säkerligen att undvika också.

Jämförelse av bonuskort utan årsavgift

Kort Årsavgift Ränta Lägsta ålder Växlingsavgift Uttagsavgift Bonus
OKQ8 Visa Kreditkort 0 kr 14,95 % 18 år 2 % 3 %, minst 35 kr Upp till 2 %
Ecster-kortet 0 kr 14,31 % 18 år 1,5 % 3%, minst 35 kr Upp till 0,5 %
Circle K Mastercard 0 kr 15,00 % 18 år 2,00 % 3 % minst 35 kr 0,3% (1 000 liter + 1%)
Norwegian Kort 0 kr 19,99 % 23 år 1,75 % 0 kr 0,5 - 10 %
Shell Mastercard 0 kr 18,15 % 18 år 2 % 3 %, minst 35 kr 0,5 %
Ikano Kort 0 kr 14,55 % 18 år 1,5 % 2 %, minst 30 kr Rabatter upp till 20 %
Volkswagenkortet 0 kr 17,4 % 18 år 1,5 % 2 %, minst 35 kr 0,4 %
Komplett Bank Mastercard 0 kr 21,40 % 20 år 1,75 % 0 kr 1 - 4 %

Vi har ett affiliateavtal med OKQ8, Norwegian och Komplett.

Vad man kan använda ett bonuskort utan årsavgift till

Ett gratis bonuskort är ett bra alternativ till en buffert. Kortet kostar inget när du inte använder det och om det kommer till en punkt där du behöver dryga ut kassan så får du åtminstone bonus på dina köp eftersom att det är ett kreditkort som ger poäng.

Ett annat bra sätt att använda ett gratis bonuskort på är givetvis för att samla bonus för att få saker gratis. Exempelvis resor om du har Norwegians kreditkort, där alla köp du gör ger dig poäng som du kan köpa resor för hos Norwegian.

Kolla runt på olika olika kort i tabellen ovan för att få en översikt och välj sedan ett kort som passar dina behov och önskemål på bonusen.

Tjäna pengar på bonuskort – så gör du

Många gratis bonuskort ger högre bonus på specifika saker. Komplett Bank Mastercard till exempel ger 1 – 2 % bonus på vanliga köp och hela 4 % på Komplett.se. Och sedan finns det andra kort som ger rabatt på exempelvis drivmedel. 

I och med att korten är gratis så kan man ha ett par stycken för att kombinera bonusen och få ut så mycket som möjligt. Använda ett bra tankkort när du ska tanka och ett bra matkort när du ska handla mat exempelvis. 

Viktigt!

Av flera anledningar ska man aldrig ha massvis med kreditkort. Det kan både försämra din kreditvärdighet och göra det svårt att hålla koll på räkningarna. Men två stycken gratis bonuskort kan du gott och väl ha så länge du ser till att hålla koll på betalningarna.

Nackdelar med gratis bonuskort

 • Sämre bonus
 • Högre ränta
 • Inte lika bra försäkring
 • Inte alltid helt gratis

Nackdelarna, precis som fördelarna, skiljer sig från kort till kort. Men generellt talat så är det högre bonus på kort som har en avgift. Alltså är bonusen i vanliga fall inte den bästa på ett gratis kreditkort. Men det finns definitivt gratis kreditkort med bra bonus!

Det kan vara bra att göra en liten kalkyl på sina spenderingsvanor för att se vilket kort som lönar sig i längden. Även om ett kreditkort med bonus har en årsavgift så kan det löna sig i det långa loppet om du spenderar en viss summa och får högre återbetalning. Om du inte spenderar så mycket pengar så är det stor chans att ett gratis kreditkort med bonus är det bästa alternativet. 

Har du tänkt att använda krediten släpande så att det blir ränta på den rekommenderar vi starkt att jämföra räntan. Vanligtvis är det räntan som blir den allra största kostnaden så den är i många fall viktigare att se till än årsavgiften eller återbäringen. Jämför alla komponenter för att få det bästa alternativet.

Andra avgifter som är kopplade till bonuskortet

Som sagt var är ett gratis kreditkort med bonus ett kort som ger dig bonus – men inte har någon årsavgift. Dock kan det tillkomma en rad andra kostnader som varierar beroende på vilket kort du väljer.

Detta är några av de avgifter som kan finnas på ett gratis bonuskort:

 • Ränta
 • Aviavgift
 • Valutapåslag
 • Uttagsavgift

Ett gratis bonuskort ska dock vara gratis om du inte använder det. Detta gör det till ett perfekt kort att ha som extra kreditkort och plocka fram om du har oväntade utgifter någon månad.

Vanliga frågor

Hur väljer man gratis bonuskort?

Jämför en kombination av bonusen och räntan om du har tänkt att handla på kredit och inte betala tillbaka innan den räntefria perioden. Är planen att betala tillbaka innan ränta läggs på kan du fokusera mer på bonusen. Jämför i vår tabell ovanför.

Är det bättre med ett gratis bonuskort än ett med årsavgift?

Det beror lite på. Ska kortet användas som extrakort är det bäst med ett gratis bonuskort. Ska kortet användas till att göra stora inköp ofta så kan det löna sig i längden med ett kort som har årsavgift ifall det ger högre bonus. Jämför olika alternativ!

Finns det bonuskort som är helt gratis?

Både ja och nej. Det finns gratis bonuskort där du kan undvika alla kostnader genom att exempelvis betala krediten innan ränta läggs på och inte handla i utlandet för att slippa valutapåslag. Men nästan alla gratis kreditkort har avgifter som kan tillkomma – men det har nästan alla kort så det är inget som sticker ut för just kategorin gratis bonuskort.